Tudod, mennyi a koleszterinszinted? És hogy mit jelent a vérzsír kifejezés? A koleszterinbetegség alattomos, nincs tünete, de nagyon veszélyes. A 35 év felettieket tartja leginkább rettegésben.
Gyakran halljuk, milyen veszélyes a magas koleszterinszint, de tudjuk-e valójában, mitől számít magasnak az érték, és pontosan milyen diéta javasolt a helyreállításához? A koleszterint nagyjából száz évvel ezelőtt fedezték fel. A vérzsírt, mely a tojásban, a vajban és a belsőségekben szintén megtalálható, azóta kikiáltották a szív- és keringési problémák első számú okának? Való igaz, hogy a vérben található koleszterin koncentrációjának emelkedésével nő az érelmeszesedés kockázata. Az erek összeszűkülnek, a vér áramlásában zavar keletkezik. Különösen gyakran fordul ez elő a szív koszorús ereinél, illetve az agyi artériáknál. Magyarországon évente közel 25 ezer ember hal meg szívinfarktusban. A koleszterin nagy részét (naponta 600-1200 mg-ot) a máj maga termeli. A maradék mennyiséget (250-500 mg-ot) pedig táplálkozásunk során veszünk magunkhoz. Kutatók véleménye szerint, a jó koleszterinértékkel rendelkező emberek szinte bármit fogyaszthatnak, feltéve, hogy a túlsúly, a magas vérnyomás, a korábbi szívinfarktus, vagy az örökletes rizikófaktorok kizárhatóak. Hogy mi számít jó értéknek és mi rossznak? Ha az egy deci vérben található koleszterin koncentrációja nem haladja meg a 200 milligrammot, az eredmény megfelelőnek mondható. Vizsgálatok, vizsgálatok és vizsgálatok Amennyiben a koncentráció e feletti, az orvos tovább vizsgálja a kapott eredményt. Ettől függően tesz javaslatot az állati zsírok kizárására az étrendből, és megvizsgálja az egyéb lehetséges rizikófaktorokat. 250-es érték felett a szakember már a gyógyszeres kezelést is elrendeli. Fontos, hogy elsősorban a telített zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztását csökkentsük, és részesítsük előnyben azokat az élelmiszereket, melyek egyszerű vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok. A hideg vízi halak, mint a lazac és a makréla, omega-3-zsírsavaiknak köszönhetően igazi ellenségei a triglicerideknek. A szakemberek ezért legalább heti kétszeri fogyasztásra ajánlják őket. Bizonyított tény, hogy napi néhány szem dió csökkenti a koleszterin szintet. A dió tehát ideális csemege, azonban magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasszuk! A csirke, a pulyka és a fácán húsa ugyancsak magas telítetlen zsírsavtartalommal büszkélkedhet. A sovány borjú-, marha- és vadhúsokat célszerű zsírszegény módon elkészíteni, például fóliában vagy cserépedényben. A zsíros sertéshúst, a darált húst és a belsőségeket jobb kerülni. 50 százaléknál magasabb telítetlen zsírsavtartalommal rendelkeznek: olíva-, kukorica-, napraforgómag-, szója- és lenmagolaj. Keveset használjuk: vaj, zsír, kókusz- és pálmazsír, majonéz. Ha nincs rendben a koleszterinszint, először menjünk el egy nyugalmi és egy terheléses EKG-vizsgálatra, hogy megállapíthassák: milyen intenzitású keringésjavító edzésekbe kezdhetünk. Olyan mozgásformákat válasszunk, amelyek legalább 20-30 percen át folyamatos terhelést nyújtanak: gyaloglás, túrázás változatos terepen, biciklizés, vagy éppen aerobik. Mozgással sok minden helyrehozható, de ehhez figyelembe kell venni, hogy hetente nagyjából 1200-1500 kalóriát kell elégetni. Ezzel az erőbedobással 12-16 hét alatt 10-20 százalékos koleszterinszint csökkenés is elérhető. Fontos: az orvosok szerint is többet ér a terápia, ha nem csak az étrendünkre, de a mozgásra is nagyobb hangsúlyt fektetünk. Diós finomságok (receptek) >>>