A tojáshoz számos előítélet kapcsolódik: koleszterinbomba, sőt gyógyszerek maradványait és szalmonella-vírusokat tartalmazhat. Mi az igazság?
Koleszterin
Igaz. De közel sem annyira káros, mint azt eddig hittük. Egy tojás valóban kb. 240 mg zsírt tartalmaz, ám nem csak az ún. „rossz” (LDL), hanem a „jó” (HDL) -koleszterin szintjét is emeli. Így valójában csak az elfogyasztott mennyiségre és az étel elkészítésének módjára kell figyelned. Heti 2-3 tojást bátran megehetsz, a lényeg, hogy lehetőleg ne sült sonkát vagy szalonnát falatozz mellé!
A magas koleszterinszintnek egyébként több oka van, nem csak a táplálkozás, hanem szervezet maga is állít koleszterint. Ugyanakkor az is igaz, szintjét, legkönnyebben a táplálkozás megreformálásával lehet csökkenteni.
Gyógyszermaradványok
Nem igaz. A legújabb tesztek szerint nem rossz a helyzet. A 2007-es ellenőrzések eredményeiből kiderült, hogy a tojásban a különféle állatgyógyszerek maradványai alig kimutathatók – és ha igen, akkor is csak jelentéktelen mértékben.
Szalmonella
Részben igaz. Megfelelő feldolgozás esetén azonban nem kell aggódni. E meglehetősen kellemetlen gyomor-bél-fertőzés okozói természetesen nem találhatók meg minden egyes tojáson. Mivel azonban e parányi bestiák szabad szemmel nem láthatók, néhány higiéniás szabályt feltétlenül be kell tartani a tojásokkal kapcsolatban.
A fertőzés veszélye így néhány trükk segítségével szinte a nullára csökkenthető:
* Lehetőleg bio-tojást vásárolj: Különösen a nagy üzemekből származó, ketrecben tartott tyúkok fertőzöttek.
* Sose mosd meg a tojást (mert különben elveszíti természetes védőrétegét, és beléhatolhatnak a szalmonellavírusok.
* A törött héjú tojásokat azonnal használd fel: teljesen főzd meg vagy süsd át.
* A nyers tojásból készült ételekhez (tiramisu, majonéz) csak teljesen friss tojást használj, és az ételeket nagyon hűvös helyen tárold.
Mi a jó benne?
Lelkiismeret-furdalásod van, amikor vasárnap reggelire tojást eszel? Felejtsd el! Íme néhány jó ok, hogy gyakrabban kerüljön tojás az asztalodra:
1. A törékeny héj alatt a napi D-vitamin-szükséglet harmadrésze megtalálható, mely fő felelőse a csontokba való kalciumszállításnak, valamint az immunrendszer számára is fontos. A szakértők azt tanácsolják, hogy főképp télen, de még márciusban és áprilisban is különösen ügyeljünk a kellő mennyiségű D-vitamin bevitelére a táplálékokon keresztül.
2. A tojásban lévő proteint az emberi szervezet optimálisan tudja hasznosítani.
3. A tyúktojás ezenkívül folsavat, E- és A-vitamint, valamint szelént is tartalmaz. A lutein és zeaxanthin karotinoidok elsősorban a szemet tudják megvédeni a káros UV-sugárzástól.