Ahogy odakint hidegebbre fordul az idő, egyre fáradtabbnak érezhetjük magunkat… A következő ételek nemcsak egészségesek, boldoggá is teszik!
A hideg idő beköszöntével az ember gyakran melankolikus hangulatba kerül. Ilyenkor könnyen beleesünk abba a hibába, hogy kalóriadús, zsíros fogásokból próbálunk energiát nyerni, és vigaszképpen a sok cukrot tartalmazó édességekhez, csokoládékhoz fordulunk. Pedig számos étel létezik, ami jókedvűvé varázsolja az embert, ugyanakkor nem hizlal.
Csak nyugodtan
A kiegyensúlyozottság, a lelki harmónia szempontjából különösen fontos szerepet játszanak a szénhidrátok: az összetett szénhidrátokban bővelkedő fogások egyenletesen tartják a vércukorszintet.
Tanács: Kerüljük a finomított, egyszerű szénhidrátokat (pl. cukor, fehér liszt), és részesítsük előnyben a teljes értékű gabonákat, a barna rizst, a friss és az aszalt gyümölcsöket. A mennyiségre persze mindig figyeljünk!
Éltető sport
A stressz egyik legjobb ellenszere a rendszeres mozgás. Már a hét elején tervezzük meg a napjainkat, és jelöljünk ki pontosan legalább három időpontot, amikor megmozgatjuk a testünket! Az sem baj, ha ezek csak 30 perces tempós séták, a lényeg, hogy ne engedjük berozsdásodni az izmainkat, ízületeinket.
Vidámsággal tölt el
Az alábbi finomságok jókedvre derítik az embert, ráadásul egészségesek.
+ A banán sok kalciumot, magnéziumot és triptofánt tartalmaz, ezért jó hatással van a kedélyállapotra. A fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető napi 1 darab. Gyümölcssalátához daraboljuk fel a banánt 1 db almával együtt, csepegtessünk rá bőven C-vitaminban bővelkedő, frissen facsart narancslét, végül szórjunk rá 1 evőkanál búzacsírát.
+ Reggelire a görög joghurt remek választás. Több fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmaz a hagyományos változatnál.
+ A lencse gazdag rostokban, folsavban, fehérjében és lassan felszívódó szénhidrátokban. A nálunk leggyakrabban fogyasztott barna lencsét főzés előtt ajánlott beáztatni, ellenben a vörös lencsénél erre nincs szükség. Készítsünk belőle lencsesalátát sült paradicsommal, lecitinben gazdag főtt tojással, ízesítsük snidlinggel, balzsamecettel. Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés zsírszegény túróval vagy ricottával.
+ Nassoláshoz válasszuk a telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajos magvakat és a hosszú ideig teltségérzetet biztosító asztalt gyümölcsöket. Meglehetősen sok kalória rejlik bennük, de létfontosságú tápanyagokat tartalmaznak.
Tipp: Durvára aprított olajos magvakat, diót, mogyorót vagy mandulát (összesen 20 g) forgassunk össze 1 evőkanál aszalt áfonyával, illetve mazsolával, majd keverjünk hozzá 1-2 evőkanál natúr joghurtot.
+ Tökéletes téli ebéd a rizses hús egészséges, alakkímélő változata. Barna rizsből (50 g/fő), sovány szárnyashúsból (pl. csirkemell), sok zöldséggel (pl. paradicsom, sült paprika, sárgarépa, cukkini) készítsük, ízesítsük friss zöldfűszerekkel, és szórjunk a tetejére 1 evőkanál zsírszegény reszelt sajtot.
+ A bogyós gyümölcsök antioxidánstartalma kiemelkedő, bővelkednek vitaminokban, a kalóriatartalmuk viszont alacsony. Érdemes reggel fogyasztani natúr joghurtba vagy turmixba keverve, de tízóraira is ideális.
Kedvencünk, a grépfrút
A rostokban és vitaminokban gazdag citrusféle jótékony hatást gyakorol szervezetünkre, többek között erősíti az immunrendszert és segíti az emésztést, a sok vitaminnak köszönhetően lendületet ad egész napra.
+ Sokan hagyományos módon, félbevágva, cukorral megszórva, kiskanállal fogyasztják. Próbálja ki barna cukorral, diéta esetén azonban ügyeljen az édesítő mennyiségére!
+ Ha szereti a grépfrút enyhén kesernyés ízét, vágjon falatnyi darabokra néhány megtisztított gerezdet, és forgassa a vegyes zöldsalátához.
+ A citromhoz hasonlóan a grépfrút egészséges italalapanyag: frissen facsart leve 1 pohár ásványvízhez öntve igazi vitaminbomba, és gyorsítja a zsírégetést.