Ezt a téli gyümölcsöt többnyire csak gesztenyepüreként ismerjük, pedig a világ számos táján sokféle fogást készítenek belőle: leveseket, szószokat főznek, omlettet sütnek, vadhúsokat töltenek meg vele és kompótként kínálják.
A legtöbb embernek a gesztenyéről a gesztenyepüré jut elsőként az eszébe vagy különféle gesztenyés édességek. Az ok prózai: a legtöbben egyszerűen nem tudjuk, hogyan ízesítsük a gesztenyemasszát vagy a sütőben megsütött gesztenyeszemeket, ha éppen húsételekhez, köretekhez, levesekhez vagy netán salátához szeretnénk felhasználni. Az alábbiakban olyan különleges gesztenyés recepteket szeretnénk bemutatni, amelyek nemcsak a hétköznapokon, de a közelgő ünnepek alkalmával megállják a helyüket.
Gesztenye és gabona
Dél és Közép-Európa hegyvidékein ősidők óta él a gesztenye, és termése az itt élő emberek számára hosszú időn keresztül fontos táplálékforrást jelentett. Ahol nem voltak szántóföldek, csak erdők, sok helyen a gabonát helyettesítette. Megszárított termését megőrölték, és a lisztből kenyeret sütöttek. A meghámozott termést pirítva is szívesen fogyasztották. Olaszország északi részén ma is nagyon népszerű. Ha itteni vendéglátónk „marónival” kínál bennünket, az nem más, mint gesztenye.
Téli vitaminbomba
A gesztenye nemcsak finom és tápláló gyümölcs, de alacsony, alig 1 százalékos zsírtartalma miatt nagyon egészséges is. Magas kálium, foszfor, kén és magnéziumtartalma miatt erősíti az immunrendszert a hidegebb hónapok és az influenzaszezon beköszöntével. Magas (45 %-os )szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona és a burgonyaféléket, hiszen sós és édes változatban is rendkívül ízletesen elkészíthető.
Gesztenyekrémleves habgaluskával
Gesztenyés csirkemell
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg mélyhűtött gesztenyepüré (nem cukrozott), 4 nagy csirkemellfilé, 2 kiskanál margarin, 20 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 1/2 dl tejszín, 3 evőkanál olaj Előkészítés: A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd villával jól szétnyomkodjuk. A húst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és mindkét oldalukról vékonyra kiveregetjük. Elkészítés: 1. A darált húshoz keverjük a tojást, a tejszínt, megsózzuk, borsozzuk, és beledolgozzuk az előkészített gesztenyemasszát. 2. A hússzeletekre elosztjuk a tölteléket, összegöngyöljük, fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük, és sóval, borssal bedörzsöljük. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. 3. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a tekercsek minden oldalát szép pirosra sütjük. 4. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a sütésből visszamaradt zsiradékkal, kevés vizet is öntünk alá, és alufóliával lazán letakarva a sütőben puhára pároljuk (25-30 perc). Időnként a fólát megemelve a levével meglocsoljuk. 5. Amikor a hús megpuhult levesszük a fóliát, és további kb. 10 perc alatt megpirítjuk. Köretnek: sült burgonyát, ízlés szerinti salátát kínálhatunk hozzá.
Gesztenyés krokett
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 3 tojássárgája, 10 dkg + 5 dkg zsemlemorzsa, 1 csipet szerecsendió, 15 dkg natúr gesztenyepüré A sütéshez: olaj Előkészítés: A burgonyát megmossuk és héjában puhára főzzük, leszűrjük, meghámozzuk, még melegen nagyon pépesre áttörjük, majd kiterítjük, és megvárjuk, hogy kihűljön. Elkészítés: 1. A kihűlt burgonyát összekeverjük a tojássárgával, 10 dkg zsemlemorzsával, sóval, borssal, és szerecsendióval fűszerezzük. 2. A burgonyamasszából lepényeket formálunk, a gesztenyébő pedig kis gombócokat teszünk mindegyik közepére, majd gombóccá gyúrjuk. Megforgatjuk a maradék morzsában, és bő, forró olajban kisütjük. Papírkendőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. 3. Tálaláskor: töltött pulykamellel, hallal, vegetáriánusoknak önmagában vagy salátával kínáljuk.
Gesztenyeszív
Hozzávalók: 2 csomag gesztenyemassza, 10 dkg margarin, 8 db babapiskóta ledarálva, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint kristálycukor kevés vízben felolvasztva, kevés rum Valamint: csokoládé megolvasztva Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk, és 18 egyforma darabra vágjuk. Egy formát a markunkba teszünk, és a másik kezünk hüvelykujjával a közepét megnyomjuk. Így alakul ki ez a forma. Utána 3/4 részét olvasztott csokiba mártjuk. Fotó: Aszódi Ádám, Kerekes, Komáromi, Bambim