A franciáknál jóval ritkábban fordulnak elő szívbetegségek, mint más országokban. A titok nyitja a minden főétkezésnél az asztalra kerülő vörösborban rejlik.
A vörösborban egy különlegesen egészséges antioxidáns, a rezveratrol nevű anyag található. Ez a vegyület főleg a szőlő héjában és magjaiban található. (A fehér bornak jóval alacsonyabb ilyen tekintetben a hatóanyag-tartalma, mivel már a borkészítés elején eltávolítják a szőlő magját és héját.) Nagyon sok betegség ellen nyújthat védelmet. A rezveratrolnak a szívbetegség megelőzésében, a gyulladások csökkentésében éppúgy szerepe lehet, mint a rák megelőzésében vagy a hormonpótlásban. A mélyebb okokat még ma is kutatják, egyelőre állatkísérletekre alapozzák a tudósok állításaikat. Már napi egy pohár vörösbor is elég rezveratrolt juttat a szervezetbe, hogy kifejtse jótékony hatását.
Hígítja a vért, gátolja a meszesedést
A rezveratrol vérhígító tulajdonságú. Meggátolja, hogy az egyes vérlemezkék összetapadjanak, és így vérrög képződjön az erekben. Ha a rög a szív- vagy az agyi erekbe kerül, az ér elzáródása miatt az oxigén nem tud eljutni e létfontosságú szervekbe, így a szívben infarktus, az agyban sztrók alakul ki. A rezveratrol az erek meszesedését is gátolja. Csökkenti ugyanis a „rossz” koleszterin, azaz az LDL-koleszterin oxidációját. Ez (is) felelős az erek falára felrakódó, azokat szűkítő és a keringést akadályozó plakkokért, s az érfalak rugalmatlanná válásáért.
Önpusztító ráksejtek, maguktól szétesnek
A vörösbornak a rák megelőzésében fontos szerepet tulajdonítanak. A rezveratrol minimális szintre csökkenti például a DNS mutációk mennyiségét és gátolja a szabadgyökök oxidációját. (Az oxidáció hatására alakul át az egészséges sejt tumorossá.) Képes beindítani a rákos sejtek önpusztítását is: a folyamat során a daganatos sejtek szétesnek, és a falósejtek „kitakarítják” őket a szervezetből. A már kialakult rákok esetében még egy pozitív hatása lehet a vörös borban található vegyületnek. Rájöttek, hogy a rezveratrol képes meggátolni a rákos sejteket tápláló erek kialakulását, így vágva el a tumort a tápanyag-utánpótlástól. Eddig főleg a mell-, bőr- és prosztata daganatoknál, valamint a leukémiánál figyelték meg a vörösbor hatóanyagának pozitív hatását. A vörösbor rákmegelőző hatása erőteljesen érvényesül az emésztőszerveknél is. A vastagbélrák általában a bélben megjelenő polipokból fejlődik ki. Egy vizsgálat szerint a sört és gabona-alapú röviditalokat fogyasztók 18 százalékánál, az absztinensek 12 százalékánál, – míg a vörösbort fogyasztók között csak egy százalékuknál voltak megfigyelhetők vastagbél-polipok.
Mint egy hormon, pótolja az ösztrogént
A rezveratrol egyik különleges tulajdonsága, hogy képes a szervezetben az ösztrogén-receptorokhoz kapcsolódni, és ösztrogénként viselkedni! Így természetes ösztrogénhiányos állapotokban – például menopauza idején, egyes nőgyógyászati betegségek esetén, fenyegető oszteoporózisnál (csontritkulás) – a mérsékelt vörösbor-fogyasztást is magában foglaló étrendet hatásosnak tartják a kutatók.
Mi az, hogy „mérsékelt”, avagy: mértékkel
A vörösborról szóló tudományos álláspont tehát kétségtelen: rendszeres és mérsékelt fogyasztása egészséges. Csakhogy mennyi az annyi? Hiszen ha valaki vedeli a (vörös)bort, nem egészséges lesz, hanem alkoholista. Érdekes, hogy a mérték mást jelent az amerikai kutatók, és mást az európai kutatók szerint. Az USA-ban az ajánlott mérték napi egy pohár nőknek és két pohár férfiaknak. Az EU mérték lazább: akár két-három pohár is lehet nőknek, és három-négy pohár férfiaknak. Ez esetben mi inkább az amerikai mértéket ajánlanánk.