Főtt sonka, kemény tojás, bárányhús és különféle péksütemények kerülnek Húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek a tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évről évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük őket – csak egy kicsi
Furcsa is lenne a Húsvét sonka és tojás nélkül. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy amilyen finomak és laktatóak ezek az ételek az ünnep első napján, olyannyira válnak nehézzé és megszokottá ugyanazok az ízek az ünnepek után. Kivéve, ha felhasználjuk őket. Leveseket, egytálételt, hideg vacsorát készíthetünk belőlük könnyűszerrel, ráadásul még az alapanyagok előkészítésével sem sokat kell bíbelődnünk, hiszen már „készen vannak”. Legyünk kreatívak, és varázsoljunk különféle finomságokat a húsvéti asztalra!
Tejszínes sonkaleves
Hozzávalók 4 személyre: 2 csokor petrezselyem, 1 csokor zsálya, 10 dkg füstölt sonka, 8 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, fél liter húsleves kockából, 1,5 dl fehérbor, 1 dl tejszín Elkészítés: 1. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a tejjel, a húslevessel és a borral, majd felforraljuk. A tejszínnel, sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük. 2. A zöld fűszereket a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább. 3. A levest csészékbe szedjük, megszórjuk sonkakockákkal. Vajas pirítóst kínáljunk hozzá.
Báránysült
Hozzávalók 8 személyre: 3 kg kicsontozott báránycomb, 6 gerezd fokhagyma, fél csokor zsálya, fél csokor kakukkfű, fél csokor tárkony, 2 ágacska rozmaring, 25 dkg feta sajt, 2 tejföl, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál olaj, 6 dkg vaj, 3 dl vörösbor, 2 nagy fej hagyma, 1 csokor leveszöldség (répa, póré, zeller), 4 dl zöldségleves kockából Elkészítés: 1. A báránycombot kicsontozzuk vagy kicsontoztatjuk a hentessel. A húst megmossuk. A fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zöld fűszereket leöblítjük és apróra vagdaljuk. 2. A fetát, az egyik tejfölt, a tojássárgáját néhány csepp olajjal alaposan összedolgozzuk. Hozzákeverjük a fokhagymát és a zöld fűszereket (zsálya, kakukkfű, tárkony, rozmaring), végül sóval, borssal ízesítjük. 3. A húst széthajtjuk, és a csont helyébe töltjük a fűszeres masszát. Feltekerjük, rolóvá formázzuk és átkötözzük. A húst bedörzsöljük sóval és borssal. 4. A vajat felforrósítjuk (olyan edényt használjunk, amit a sütőbe is be tudunk tenni), és körös-körül megpirítjuk benne a húst. Mellétesszük a csontot, aláöntjük a vörösbort, és a sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 2 óráig pároljuk. Közben gyakran megöntözzük a levével. 5. Közben meghámozzuk a hagymát, a leveszöldségeket (répát, zellert, pórét), és nem túl apróra vágjuk. A 2 óra elteltével a hús köré szórjuk, ráöntjük a húslevest, és további 1 óráig sütjük. 6. A húst kivesszük a sütőből, és 10-15 percig pihenni hagyjuk. (Ha nem szeleteljük fel azonnal, szaftos marad a hús.) A pecsenyelevet átszűrjük, belekeverjük a maradék tejfölt, felforraljuk és besűrítjük. A húst a zöldségekkel, a szósszal és burgonyakrokettel kínáljuk.
Füstölt sonkás tészta
Hozzávalók: 50 dkg füstölt sonka, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor illatos fű (kakukkfű, majoranna, metélőhagyma, petrezselyem, zsálya, rozmaring), 30 dkg konzerv zöldbab, vagy zsenge zöldbab, 30 dkg apró cső kukorica, 30 dkg piros héjú paprika, 50 dkg spagetti, 4 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál köménymag, ketchup Elkészítés: 1. A sonkát apróbb darabokra tördeljük. A fokhagymát meghámozzuk. Az illatos füveket megtisztítjuk, megmossuk, és fél gerezd fokhagymával együtt összeaprítjuk. A paradicsomokat és a paprikát megmossuk, és félbevágjuk. A babot, ha konzerv lecsöpögtetjük a kukoricával együtt. Ha zsenge babot használunk, akkor sós vízben előfőzzük. 2. Közben fazékban vizet forralunk, beletesszük a spagettit, megsózzuk, készre főzzük, és leszűrjük. Tartsuk melegen. 3. A paradicsomokat az egészben hagyott (vagy szeletekre vágott) fokhagymával és az olívaolajjal serpenyőbe tesszük, csipetnyi sóval, a köménnyel és a paprikával ízesítjük, és mérsékelt tűzön kb. 10 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a paprikát, majd a kukoricát, és a babot, és a sonkadarabokat is. Egy-két percig pároljuk. 4. A sonkát zöldségbe belekeverjük a spagettit, megszórjuk az illatos füvek maradékával, és azonnal tálaljuk. (Paradicsomszósszal ízlés szerint ízesítjük.) Öltet: Sonka helyett készíthetjük sült bárányhúsból, vagy húsgombócból is. A húsgombóchoz daráljuk le a sonkát, keverjük össze darálthússal, sóval, borssal, ízesítsük.
Töltött tojás
Hozzávalók 4 személyre: 4 fej hagyma, 2 tojás, 1 csirkemell, 1 evőkanál mustár, 1 tubus majonéz, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál vodka, 4 retek Elkészítés: 1. A hagymákat meghámozzuk, egészben hagyjuk, sózott, borsozott vízben 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, félbevágjuk és hűlni hagyjuk. A tojásokat megfőzzük, meghámozzuk. A csirkemellet ledaráljuk, majd összekeverjük a mustárral és a majonézzel. A petrezselymet apróra vágjuk. Hozzáadjuk a vodkát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 2. A hagymákat megtöltjük a húsos keverék felével, tálra tesszük őket és lefedjük fóliával. 3. A tojásokat elfelezzük, a sárgáját villával kiszedjük és finomra tőrjük, a fehérjét megtöltjük a maradék töltelékkel. 4. Tálra rakjuk őket, és az egészet megszórjuk a sárgájával és a petrezselyemmel. 5. A tálat egy órára letakarva a hűtőbe tesszük.
További receptválogatások: Húsvéti lakoma >>> Sonkás-tojásos csábítások >>>