Jó hír a csokoládéimádóknak. A legújabb tudományos vizsgálatok eredménye szerint a kakaó és bizonyos csokoládék fogyasztása segít leküzdeni a szív- és érrendszeri betegségeket, sőt a rákot is.
A kakaó egészségre gyakorolt pozitív hatásáról újabb kutatási eredmények láttak napvilágot a washingtoni Nemzeti Akadémia konferenciáján. Norman Hollenberg, a Harvardi Egyetem orvostudományi karának professzora bemutatta a legfrissebb eredményeket. Ezek szerint a flavanolban gazdag kakaó-termékek fogyasztása hatékony eszköz a szív és érrendszeri betegségek illetve a rák elleni küzdelemben. A szóban forgó kutatásban a professzor két közép-amerikai kuna indián törzset tanulmányozott. Az egyik törzs egy szigetcsoporton él nem messze Panamától, s naponta nagy mennyiségű házi-készítésű kakaóitalt fogyasztanak. Ezzel ellentétben azok a társaik, akik elhagyták a szigeteket és Panama külvárosaiban telepedtek le alig fogyasztanak kakaót, így nem jutnak a kakaóban található flavanolokhoz. A két csoport halotti bizonyítványait tanulmányozva Hollenberg megállapította, hogy a szigetlakó kuna indiánok ritkábban szenvednek szív és érrendszeri, vagy rákos betegségben, mint azok, akik elhagyták lakóhelyüket. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a csokoládé mérsékelt fogyasztása csökkenti a zsírsavak oxidációját, és előnyösen befolyásolja a vérlemezkék összecsapódását (ez okozza a véralvadást). Ez utóbbi azért fontos, mert a vérlemezkék összecsapódása a szívinfarktus egyik rizikófaktora. Bebizonyították, hogy a csokoládé csökkenti a vérben a káros koleszterin képződését is.
Antioxidánsok a vérben
Arról már korábban is számos publikáció jelent meg, hogy bizonyos csokoládéfajták jó hatással vannak az egészségre. Ez is a csokoládé egyik alapanyagának, a kakaónak köszönhető. Néhány évvel ezelőtt, az Európai Kardiológiai Társaság amszetrdami kongresszusán szenzációként hatott a hír: kakaó fogyasztás után jelentősen növekedett az antioxidánsok koncentrációja a vérben. Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a sejtkárosodásoktól. A kakaóban nagy mennyiségben található flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek változatos formában fordulnak elő a növényvilágban. Eddig a gyümölcs, a tea és a vörösbor volt a legismertebb források. Fekete Krisztina, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa szerint, az A-, E- és C-vitamin is fontos antioxidáns forrás. Mostanra bizonyossá vált, hogy a kakaót is ide kell sorolni, mert természetes formában, koncentráltan tartalmaz flavonoidokat. A dietetikus hangsúlyozta, hogy ennek ellenére sem lehet pusztán a kakaóval megelégedni. Hiszen aki manapság hazánkban rendszeresen kakaót fogyaszt, az leginkább a tejben feloldódó változatához jut hozzá, amiben viszonylag kevés a flavanol. Ezért nem szabad elhanyagolnunk a zöldségeket és a gyümölcsöket sem.