A szecsuáni szerzetesek kertjeiben már 2200 esztendővel ezelőtt is voltak teacserjék. A zöld tea világszerte ebben az évszázadban veszítette el népszerűségét a fekete színűvel szemben: immár minden ötödik csészében ázik csupán zöld tealevél.
A zöld és a fekete tea a feldolgozás módja miatt különbözik. A fekete esetében a leveleket összesajtolják, erjesztik és oxidálják. Az eljárás folyamán a tea csersavtartalma körülbelül 10 százalékkal csökken. A zöld tea leveleit viszont éppen hogy csak gőzölik. A folyamatból kimarad az erjesztés, a fermentáció, amelynek során a tea egyébként elveszíti számos jótékony alkotóelemét. A zöld tea a kutatások szerint elősegíti a sugárkárosodások gyógyulását, csökkenti a koleszterinszintet, véd a szívbetegségekkel szemben, sőt a dohányzás káros hatásait is mérsékli. Egyes szakemberek szerint védelmet nyújt az esetleges agyérgörcs ellen a rendszeresen alkoholizálóknál. Kísérletek bizonyítják, hogy a testsúlycsökkenést is elősegíti. Három hónapos kúra után a zöld tea fogyasztói háromszor annyit veszítettek súlyukból, mint a zöld tea nélkül fogyózó kontrollcsoport tagjai. Orvosok vizsgálják hatásait a rákmegelőzésben. Bíztató, hogy Shizuokában, Japán teatermesztő vidékén a legalacsonyabb a rákban elhalálozottak száma, a gyomorrák gyakorlatilag ismeretlen. Kezdeti klinikai kísérletek szerint a zöld tea hatásos lehet a tüdő-, gyomor-. vastagbél-, máj- és bőrrák ellen is. Cinket is tartalmaz, ami fontos ásványi anyag a terhesség alatt. Étkezés után szájvízként használható, mert flouridja segíti megelőzni a fog szuvasodását. Külsőleg rovarcsípésekre jó, mert csökkenti a viszketést, felduzzadást. Számos kozmetikai cikkben (például a samponokban) is megtaláljuk. Fogyasztását mégsem tanácsos túlzásba vinni. A japánok naponta átlagosan három csészével isznak. Készítéséhez használjunk enyhe ásványvizet, vagy a hideg csapvizet forraljuk föl. ? 1 csészébe maximum 2 teáskanálnyi (2 gramm) zöld teát adagoljunk. ? A vizet hagyjuk kissé lehűlni, mert ha forr, a tea túlságosan keserű lesz.