Brit kutatók a paradicsomba olyan színezőanyagot ültettek, mely véd a rákos megbetegedések kialakulásától. Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a lila paradicsom egyharmaddal hosszabbította meg a daganatos egerek életét.
A paradicsomba a közönséges kerti oroszlánszáj (másnéven tátika) génjeit ültették be, így az (egyébként az áfonyában és a szederben is megtalálható) antocianin nevű színezőanyag lilára festette a normális esetben piros zöldséget. Ez a hatóanyag segít megelőzni bizonyos daganatos megbetegedéseket, antioxidáns hatása révén meggátolhatók, késleltethetők a testben elinduló kóros folyamatok. Hogy teszteljék az újonnan létrehozott paradicsom hatását, a zöldséggel olyan egereket etettek, melyek daganatos betegségben szenvedtek. Egyes egerek normál liofilizált (fagyasztva szárított) paradicsomot kaptak, mások pedig ugyanilyen eljárással kezelt lila zöldséget. Az eredményekről Eugenio Butelli, a norwichi John Innes Centrum munkatársa számolt be a Nature Biotechnology című tudományos folyóiratnak. A lila zöldség 28 százalékkal hosszabította meg a rágcsálók életét. A normál kosztot kapó – limfómában szenvedő – egerek átlagosan 142 nap alatt elpusztultak, azok a négylábúak viszont, melyek ételéhez rendszeresen kevertek a lila paradicsomból készült port, csak 182 nap múlva. A hagyományos piros paradicsomból készült por semmilyen hatással nem volt a rágcsálókra.