Bio, öko, természetes, vegyszermentes. Tág fogalmak. Sokat halljuk Õket mostanában. Azt gondoljuk, már mindenki tudja, érti. Azt tapasztaljuk, hogy ez nem mindig tiszta.
Nagyanyáink még gondosan szedegették a kertben a krumplibogarakat, nagypapa csalánlé kivonatot is csinált, ami igencsak büdös, viszony hatékony volt. Ezek természetes, ám csak kiskertekben működő megoldások. Látott-e már valaki napszámosokat sok hektár krumpliföldön krumplibogarat szedni? Ugye nem? Ezért kellenek a SZEREK. Hatékonyak, nem drágák. Viszont mérgek. Kérdés, hogy bekerülnek-e a növénybe, amit mi megeszünk? Ezt eszik a gyerekeink is, mint egészséges répát, almát, káposztát? Ma a növénytermesztés nagy területen folyik. Cél a maximális profit. Ehhez gyorsan kell fejlődnie a növénynek, nem szabad, hogy kártevők a közelébe kerüljenek. Azért jön a műtrágya, a permetezés. Vizsgáljuk meg az ökotermelést. Természetesen itt is a profit a cél, csakhogy nem mindenáron. Ahhoz, hogy egy terület bio-termelésre alkalmas legyen, 3 évig kell tisztítani a földet, vagyis úgy kell termelni, mintha bio művelés folyna, de a termék nem számít bionak, mindössze az „átállás alatt” felirat szerepelhet rajta. A növényeket lehet kezelni, és szabad istállótrágyát is használni (csak olyan helyről származhat a trágya, ahol nem etetik az állatokat génkezelt élelmiszerrel, illetve nem kapnak folyamatosan antibiotikumokat). A magyar termelőket, feldolgozókat és importőröket a Biokontroll nevű közhasznú társaság ellenőrzi, talajmintát vesznek, rendszeresen figyelik a termelést és a termékeket. Akit mélyebben érdekel a téma, a www.biokontroll.hu címen bővebb információkat is talál. A teljes cikket itt tudod elolvasni >>>