A méz fantasztikus hatással van az egész szervezetre. Kivéve ha cukorral dúsítják, mert akkor egyszerűen csak hízlal.
Aki meghül, fáj a torka, mézes teával kúrálja magát, ám a méz ennél sokkal többre képes. A modern kutatások szerint használhatjuk szív- és májbetegségek, sárgaság és gyomorfekély ellen, emésztési zavarok esetén, illetve bőrbetegségek gyógyítására. Emellett a „szépség elixírje”, ezért alapanyagként megtalálható számos kozmetikumban és szépségápolási termékben. A mézet a méhek virágnektárból és élő növényi részek váladékából állítják elő, miközben egy-egy összetevőjét megváltoztatják. Ettől sűrűsödik be és érik tovább a lépsejtekben. A méz különböző szénhidrátok komplex keverékét tartalmazza. A cukorösszetételt azok a virágok és növények határozzák meg, amelyekről a méhek a nektárt és a virágport gyűjtik. Többnyire minden mézfajtában könnyen emészthető gyümölcscukor (38%) és szőlőcukor (31%) található. A gond csak az, hogy a hazánkban forgalmazott mézfajták jelentős része cukorral dúsított. Ez ellen kűzdenének azok a méhészek, akik szeretnék megvédeni a tiszta minőséget, de a vásárlók körében még nem elterjedt, mi a különbség az olcsó és a drágább termékek között. Akár cukorról, akár mézről van szó, mindkettő túl gyorsan emeli meg a vércukorszintet, mindkettő erősen hízlal, és savasít. Csakhogy az aranyló nektár, a semmilyen hasznos elemet nem tartalmazó cukorhoz képest, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Ezért érdemes őstermelői mézet vásárolni, még ha többe kerül is, mint a minden közértben elérhető kétes minőségű árú. A cikk folytatását itt tudod elolvasni >>>