Milyen jó ilyenkor télen a tévé előtt kucorogva minden földi jót ropogtatni! Például mogyorót. És még csak lelkiismeret-furdalásának sem kell lennie a nassolás miatt, ugyanis a legújabb kutatások szerint a mogyoró kifejezetten jót tesz a szervezetnek: seg
A mogyoró telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegrendszer működését. A telített (állati eredetű) zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterinszintet. Jó koleszterinnel tele Úgynevezett „jó” koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a „rossz” koleszterinnel (LDL) szemben védenek (!) a szívinfarktus és szélütés ellen. Nem általában kell tehát kerülni a zsírokat, hanem arra kell törekedni, hogy minél több „jó” zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszunk. A mogyoró pedig éppen ezt a rendkívül fontos tápanyagot tartalmazza! A mogyoró ezen felül számtalan ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaz, melyek mind fontos részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Sajnos kalóriatartalma sem csekély: 100 grammonként kb. 560 kalória. Tehát csak mértékkel! Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Hogy nehéz megállni négy dekánál? Az bizony igaz.
Néhány igazán remek recept: Mogyorós csiga >>> Mogyorós bucik >>> Mogyorós fánk karamellöntettel >>> Mogyorós-gombás üvegtészta >>> Mogyorós koszorú >>>