Az egytál fogalma (Eintopf) Németországból származott hozzánk, és az a lényege, hogy az egész étkezés egyetlen tál ételből álljon, amely magában foglalja a levest, a húst, a főzeléket, sőt a tésztaneműt is.
A magyar konyha nagyon sok olyan étellel rendelkezik, amely ennek a feltételnek kiválóan megfelel. Előfordul, hogy némi változtatással – a lé hígításával, valamilyen hiányzó anyagnak, mint húsnak, zöldség- vagy főzelék-, esetleg tésztafélének hozzáadásával – olyanná alakítható, hogy a kívánt ételféleségeket tartalmazza. Egytálételeket főleg akkor készítünk, amikor kevés időnk jut a főzésre, tálalásra. A főzés során mindig vigyázzunk az edény tisztaságára, hiszen általában ugyanabban a főzőedényben helyezzük az ételt az asztalra. Egy másik módozat, amikor a húst a forró levesben tálaljuk, és rögtön kínáljuk mellé külön tányéron a köretet vagy a mártást. Az egytálételek vendégjárás idején segítenek abban, hogy több időnk maradjon a felkészülésre. Vacsorának is kiválóak, mivel előző nap elkészíthetjük néhány formáját, sőt, felmelegítve még ízesebbek is általában.
Receptek
Brokkolival rakott zöldséges pulyka
Hozzávalók: 60 dkg darált pulykamell, 2 vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg brokkoli, 15 dkg reszelt sajt, 50 dkg kukoricakonzerv, 2 tojás, 4 dl tejszín, só, őrölt fehérbors, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, frissen vágott snidling, reszelt szerecsendió, zsemlemorzsa Elkészítés: 1.) Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, majd sóval, borssal, snidlinggel, és szerecsendióval ízesítjük. Mikor a hús kezd kifehéredni, felöntjük tejszínnel és összeforraljuk. 2.) Egy edényben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd felöntjük tejszínnel, ízesítjük szerecsendióval és hozzáadjuk a kukoricát és a tojás sárgáját, majd összeforraljuk. 3.) Egy jénai tálat kikenünk, megszórjuk zsemlemorzsával, ráhalmozunk egy réteg vékony csíkokra vágott sárgarépát, majd egy réteg tejszínes húst, majd a kukoricát és a brokkolit és ezt így folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben készre sütjük.
Betyárpaprikás
Hozzávalók: 1 kg birkahús, 2 nagy fej hagyma, pirospaprika, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 5 evőkanál olaj vagy zsír, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál liszt, 1,5 dl száraz vörösbor, só Elkészítés: 1.) A birkahúst a faggyútól és a hártyáktól megtisztítjuk, 2-3 cm-es kockákra vágjuk, szűrőkanálba téve leforrázzuk, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. 2.) A zsiradékon üvegesre pároljuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadunk egy kevés vizet és mérsékelt tűzön, fedő alatt addig pároljuk, amíg a hagyma teljesen szétfő. Hozzáadjuk a húst, a karikákra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott, hámozott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a vörösbort és fedő alatt puhára pároljuk. 3.) A tejfölben simára keverjük a lisztet, hozzáöntjük a paprikáshoz, és jól kiforraljuk. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá.
Karfiolos csirke sonkával
Hozzávalók: 1 csirke, 80 dkg karfiol, 15 dkg sonka, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, só, őrölt bors Elkészítés: 1.) A csirkét feldaraboljuk, sóval, borssal bedörzsöljük. Forró vajban a húsdarabokat körbesütjük, aztán kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. 2.) A karfiolt sós vízben puhára főzzük, kivesszük, és rózsáira szedjük. 3.) A csirkét áttesszük egy tűzálló tálba, mellé rakjuk a karfiolrózsákat, megszórjuk a finomra vagdalt sonkával, meglocsoljuk a tejföllel, és forró sütőben megsütjük.
Bártfai László: 155 egytálétel Holló és Társa Könyvkiadó www.hollobooks.hu
Ár: 498 Ft Internetes ár: 300 Ft Terjedelem: 120 old