Zaftos, ízletes és zsírszegény édességeket kínálunk, hiszen a boldogsághoz egy kis nassolnivaló nélkülözhetetlen. A napérlelte, aromás szilvát merészen fűszerezve diétás fogásokat is készíthetünk.
A szilva az egyik legolcsóbb gyümölcs. Sokoldalúan felhasználható, kitűnő alapanyag frissen és aszalva is. Finom lekvár készül belőle a téli hónapokra, befőttként remek kísérője a húsételeknek. A kompót megfőzhető víz és cukor nélkül, csak a saját levében. A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát előnyösen befolyásolja azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt fogyasztanak. Vitamintartalma nem magas, de a benne lévők szinte maradéktalanul felszívódnak. Kevesen tudják, hogy a szilva gyógyít is, az egyik legjobb vértisztító. Frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A szilvában lévő mangán lökést ad az emésztést segítő enzimeknek. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Ha a beáztatott aszalt szilvát 20 percig főzzük, a kihűlt lében igen sok ásványi anyag marad. Ha naponta fogyasztjuk a levét, serkenthetjük vele a vese működését. A kálium és a szerves nátrium egymásra hatása szabályozza a szervezet vízháztartását.
Receptek
Mézes szilvakrém leves
Hozzávalók: 70 dkg (fagyasztott) szilva, víz, fahéj, őrölt szegfűszeg, 4 púpos evőkanál cukor, méz, 2 csomag vaníliás cukor, 1 doboz (2 dl) főzőtejszín, (és ha van otthon, 1 marék fagyasztott málna) A tálaláshoz: felvert tejszínhab és néhány szem szilva Elkészítés: 0.) Néhány szem szilvát félreteszünk. 1.) A szilvát (és a málnát) felengedjük, majd egy fazékba tesszük és annyi vízzel felöntjük, ami épp ellepi. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, és az egészen rottyantunk egyet. 2.) Megvárjuk, amíg picit kihűl, majd turmixgépbe tesszük és krémesre aprítjuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és visszaöntjük az egészet a lábasba. Megint rottyantunk egyet rajta, majd hagyjuk teljesen kihűlni. megkóstoljuk, és ízlés szerint hozzáadunk annyi mézet, amennyi jólesik. (Én 4 evőkanálnyit belekevertem és nagyon finom lett.) 3.) Tálalásig a hűtőben tároljuk, majd felvert tejszínhabbal és néhány szem szilvával tálaljuk.
Aszalt szilvás nyársak
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemáj, 25 dkg aszalt szilva (magozott), 15 dkg szeletelt bacon, 4 evőkanál olaj Előkészítés: A csirkemájat megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, szétvesszük a két darabot, és száraza töröljük. Az aszalt szilvát annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd leöntjük a levét, hagyjuk hűlni. Elkészítés: A májakat fél-fél szalonnaszeletbe betekerjük. Kevés borssal megszórjuk. A nyársakra váltakozva feltűzdeljük a szalonnás batyucskákat és az aszalt szilvát. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a nyársakat, és közepes tűzön mindkét oldalukat piros ropogósra sütjük, kb. 10 perc alatt.
Szilvás szórt lepény
Hozzávalók kb. 12 szelethez: A tésztához: 4 dkg élesztő, 1 dl tej, 6 dkg cukor, 40 dkg liszt, 10 dkg margarin A tetejére: 1,5 kg szilva, 3 tojás, 2 tejföl, 10 dkg cukor Előkészítés: A tésztához az élesztőt kevés liszttel a tejbe morzsoljuk, összekeverjük egy kiskanál cukorral, és langyos helyen kb. 15 percig kelesztjük. Amikor megkelt, hozzáadjuk a maradék lisztet, kis darabokban a margarint, a cukrot, egy csipet sót, és alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük. A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk, és kockára vágjuk. Elkészítés: 1.) Kikenünk egy nagyobb tepsit margarinnal. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, a tepsibe tesszük úgy, hogy pereme is legyen, és kb. 10-15 percig kelesztjük a tepsiben. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. 2.) A szilvával megszórjuk a tészta tetejét, kicsit belenyomkodjuk. A tojásokat felverjük a tejföllel, a cukorral, és egyenletesen a szilva tetejére öntjük. A sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Szilvás clafoutis
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg szilva, 4 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 rúd vanília pépje, 8 dkg liszt, 2,5 dl tej, vaj a formához, kekszmorzsa vagy darált dió a szóráshoz Előkészítés: A szilvákat megmossuk, negyedeljük, kimagozzuk. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Elkészítés: 1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal, a cukorral, egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vaníliát, a lisztet, a tejet és simára keverjük. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk. 2. Egy 24 cm-es tortaformát, vagy annak megfelelő tűzálló tálat kivajazunk, kekszmorzsával vagy darált dióval megszórjuk, és a tésztát beleöntjük. Tetejére rendezzük a szilvákat, és a sütőben 20-25 percig sütjük. Nem baj, ha kicsit lágy marad. A sütőből kivéve porcukrozzuk és tálaljuk. Fotó: Kerekes Forrás: Kiskegyed konyhája További finomságok és receptek >>>