A tea finom és egészséges, élettani hatásai közismertek. A hideg napokon nincs kellemesebb, mint egy csészényi a forró italból, amely ellenállóbbá teszi a szervezetet, erősíti az immunrendszert, gátolja az öregedést, és csökkenti az érrendszeri betegségek
Frissítőnek és testmelegítőnek egyaránt kitűnő a forró tea. Tucatnyi fűből, több száz ízből válogathat, aki a kávé helyett a tea mellett dönt. Koffein ugyanis az utóbbiban is van, bár jóval kevesebb, mint a pörkölt szemekben. A fekete teában található tein – ami tulajdonképpen a koffeinnel azonos – azonban lassabban és egyenletesebben szívódik fel a testben, ezért az ital élénkítő hatása nem terheli túlzottan a szervezetet. Tévedés ugyanakkor, hogy a hosszan áztatott levelek miatt túl erős lesz a tea. A tein a forrázás utáni első percben teljesen kioldódik. Ezek után a tannin kerül a lébe, ami már tompítja a tein hatását, s kiemeli az aromákat. Az erősségnek a színhez sincs köze.
Védelem a csontoknak
A tea kis mennyiségben fogyasztva előnyös lehet a csontok számára is – állapította meg egy amerikai kutatás. Amanda Devine egyetemi tanár és csapata négy évig kutatta a tea élettani hatásait, s arra a következtetésre jutott, hogy a kísérletében résztvevők nők kevesebb csontmennyiséget veszítettek azokhoz képest, akik nem ittak teát. A vizsgált nők több mint hetven százaléka fogyasztott teát, átlagosan napi három csészével. A feketeteát a várandós kismamák is nyugodtan ihatják – kivéve étkezés előtt és után két óráig. Ez azért fontos, mert a tea gátolja a vas felszívódását a szervezetben, amire a kismamának kiemelten szüksége van.
Karcsúság és betegségmegelőzés
Az ital készülhet forrázással, főzéssel vagy áztatással. Az eredmény minden esetben más: erősebb, gyengébb, ízesebb, illetve illatosabb lesz a tea. A zöldtea leveleinek azonban nem tesz jót a zubogó víz: elveszi a fű kellemes aromáját. A gyümölcsteákat ízesíteni sem érdemes, a fekete változatokat citrommal, mézzel, cukorral, tejjel lehet finomabbá tenni. A tea az egészség és a karcsúság megőrzésében is segít. Legalábbis, ha nincs benne cukor. Egy csésze ital nulla kalóriát tartalmaz, ám cukorral, mézzel, tejszínnel mindez már nem igaz. Az ital antioxidáns- és C-vitamin tartalma a téli betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik: ellenállóbbá teszi a szervezetet, erősíti az immunrendszert, gátolja az öregedést, és csökkenti az érrendszeri betegségek veszélyét. Vásárláskor jobb a kimért, és lezárt dobozban tartott teákat választani. Ezek jobban őrzik az aromákat, mint a filteres teák, noha utóbbiak népszerűbbek – valószínűleg praktikusságuknak, illetve áruknak köszönhetően. S végül egy jó tanács: sose mossa el mosogatószerrel a teáskannát! Az igazi teaszakértők legfeljebb elöblítik az edényt, amin idővel patinás lerakódás jelenik meg. Kapcsolódó cikkek: Teamese >>> Tartsuk melegen a testünket >>> Varázslatos téli italok – gyerekeknek >>>