A szervezet egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a tejfogyasztás. A hideg időben jólesik a gyerkőcöknek egy-egy pohár meleg ital, főleg, ha azok nemcsak ínycsiklandózóan finomak, hanem egészségesek is. Receptgyűjteményünkből kicsik és nagyok egyaránt k
Karamellás tej
Hozzávalók: fél liter langyos tej, 4-5 evőkanál nádcukor, egy kiskanál őrölt fahéj Elkészítés: Tedd a cukrot egy edénybe, és folyamatosan kevergetve kezdd el melegíteni (először közepes lángon, és amikor elkezd olvadni, csavard kisebbre). Várd meg, míg a cukor teljesen felolvad, és utána barnulni kezd. Fontos, hogy hagyj elég időt karamellizálódni, de ne égjen le. Ezt követően öntsd fel a langyos tejjel és add hozzá a fahéjat. Folyamatosan kevergesd, amíg a karamell feloldódik.
Amerikai forró csoki
Hozzávalók: 8 dl tej, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál juharszörp, 4 evőkanál zabpehely, fél dl tejszín, fahéj, 1 evőkanál csokireszelék Elkészítés: Forrald fel a tejet és keverd bele a kakaót. Add hozzá a juharszirupot és a zabpelyhet. A tejszínt verd habbá. A forró csokit oszd négyfelé, halmozd a tetejükre a tejszínhabot és szórd meg csokireszelékkel.
Teás tej
Hozzávalók: 1/2 l tej, 3 filter fekete vagy zöld tea, 2 evőkanál nádcukor fahéj, 1 csipetnyi vanília Elkészítés: Forrald fel a tejet, majd 5 percre tedd bele a teát. Ízesítsd a nádcukorral, a fahéjjal és a vaníliával.
Fűszeres tej
Hozzávalók: 1 l tej, fél darab fahéj, 1 szegfűszeg, pár szem koriander, fél rúd vanília, méz Elkészítés: A tejet a fűszerekkel együtt forrald fel, hagyd állni, majd édesítsd mézzel tetszésed szerint.
Téli kakaó
Hozzávalók: 3 dl tej, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál nádcukor, 1 teáskanál nutella, tejszínhab, fahéj Elkészítés: Kezdd el melegíteni a tejet. Közben egy bögrébe vegyél ki belőle három evőkanállal, add hozzá a kakaóport és a cukrot, majd kevergesd feloldódásig. Amikor forr a tej, csurgasd bele a feloldott kakaót és tedd bele a nutellát. Öntsd egy bögrébe és díszítsd fahéjjal megszórt tejszínhabbal.