Kertészeti tippek Varju Bea természetgyógyásztól!
A természettel összhangban élve feltöltekezhetünk az éltető elemek (levegő, víz, föld, tűz) energiájából. Nagyszüleink nyomdokaiban járva, az ő példájukat követve ismét a régi, egyszerű és természetes módszereket alkalmazva láthatjuk el szervezetünket az egészséghez szükséges élelmiszerekkel. Mindezt megtehetjük vegyszermentesen, „házi praktikákkal” és a természet bioritmusához alkalmazkodva.
Lássuk, melyek a leghasznosabb „gyomnövényeink”!
– Csalán: Vértisztító teakeverékekbe, csökkenti a vércukorszintet, vizelet- és hashajtó. Tejképző. Máj- és epebántalmakra. Hajnövesztő és csökkenti a haj zsírosodását, teáját ezekre a célokra hajöblítőként alkalmazzuk.
– Árvacsalán (rózsaszín virág) száraz köhögésre hurutoldó, női bajokra gyulladáscsökkentő.
Ázalékként: közepes hordót félig megtölteni csalánnal, esővízzel felönteni, 1-2 hét múlva felhasználható. (Nincs jó illata, konkrétan: büdös, de így a kártevőket is elűzi.) Gombaölő, megelőzésképpen a vetőmagokat beáztathatjuk, illetve hígítva a palánták is kaphatnak belőle. Túlerjedt állapotban a komposztunkat gazdagítja tovább.
– Gyermekláncfű (Kutyatej, Pitypang)
– Cickafark: Teaként és ülőfürdőnként a női betegségek, a fertőzések és a hólyaghurut gyógyítója.
– Tyúkhúr: Salátákba, vagy teának. C-vitaminban gazdag, segít a máj regenerálódásában és szabályozza a koleszterinszintet! Vérnyomáscsökkentő, értisztító.
– Porcsin:magas C-vitamin tartalom
– Zamatos turbolya: C-vitamin tartalom, emésztést elősegítő, vértisztító, vízhajtó, nyugtató hatás.
– Vérehullató fecskefű: szemölcsök ellen
– Csipkebogyó: Nagyon magas a C-vitamin tartalma. Összetörve, hideg vízzel felöntve, másnap fogyasztható.
Ha a kertünkben elegendő hely van, ne feledkezzünk el a gyümölcsfákról sem! Néhány közülük:
– Alma: Nyári almából almapektin – lekvárkészítésnél ezzel tudjuk kiváltani a cukrot, almaecet. Sok C-vitamint és ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz, gyulladás gátló, megelőző az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterinszintet. Tisztítja a fogakat. Javítja a szív- és érrendszer működését.
– Körte: Vízhajtó és segít az ideális testsúly elérésében.
– Szilva: Szabályozza az anyagcserét. A székrekedés megszünteti a szilvalekvár.
barack, dió) és az ehető termést adó cserjékről (Bodza, csipkebogyó, mogyoró), valamint a bogyósok
– Málna: Levele teaként is fogyasztható.
– Ribiszke: A- és C-vitamin, növeli az ellenálló képességet.
– Egres: Erősíti az idegrendszert, megszünteti a vérszegénységet.
Érdemes megtanulni a tartósítószer nélküli befőzést és savanyítást, amely a sterilitáson és a dunsztoláson alapszik – és szintén nagyon egyszerű. Aszalás: napon, kemencében, vagy sütőben.
Varju Beáta
természetgyógyász, grafológus
www.grafomuhely.hu