Felpörgetik az anyagcserét, csökkentik az éhségérzetet!
Csalán
A friss gyógynövényt használhatja például ravioli töltelékeként, de tejszínes szószokat is fűszerezhet vele. Fokozza a hasnyálmirigy enzimtermelését, ami a vércukorszint csökkenéséhez vezet, így segítségével megelőzhető a farkaséhség kialakulása.
Kapor
A gyorsabb anyagcsere érdekében a zsíros halételeket, a tejszínes szószokat és a majonézes mártogatósokat ízesítse kaporral. Ez a fűszer nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, amely elengedhetetlen a sejtek egészségéhez. Ha nagy mennyiségű káliumot veszünk magunkhoz, az minden egyes sejt működését optimalizálja – a zsírégető sejteket is beleértve.
Tárkony
A koleszterinben gazdag élelmiszerek, mint például a vaj vagy a tojás, kevésbé ártalmasak, ha tárkonnyal ízesítjük őket. Ez a zöldfűszerben található fitoszteroloknak köszönhető, amelyek akadályozzák, hogy a koleszterin felszívódjon a bélből a vérbe.
Bazsalikom
A tésztához vagy húsokhoz készült szószok ízesítésére kiváló bazsalikom három fontos feladatot lát el: vízhajtó, serkenti a zsírégetést, valamint kiegyensúlyozottá tesz. Karcsúsító hatását a benne található jótékony illóolajoknak (linalool és az eugenol) köszönheti.
Fahéj
A fahéjjal ízesített édességek kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mivel a fűszerben található MHCP nevű polifenol közvetlenül az inzulinreceptorokra hat. Ezenkívül csökkenti a vér zsírtartalmát is, így duplán hasznos!
Oregánó
Miért karcsú a legtöbb olasz? Azért, mert szinte minden fogást ezzel a fűszerrel ízesítenek. A benne található illóolajok (mindenekelőtt a timol és a karvakrol), keserű- és cserzőanyagok segítik a zsírok lebontását.
Rozmaring
A régóta kedvelt fűszernövénnyel elkészítve még a burgonya vagy a tészta sem emeli meg komolyabban a vércukorszintet, mivel a benne lévő anyagok hatására az emésztés során lassabban szívódnak fel a szénhidrátok.
Snidling
A tojásos ételek, a zsíros túró és a kiadós levesek könnyebben emészthetővé válnak, ha némi metélőhagymát ad hozzájuk – ez a növényben lévő mustárolajnak köszönhető. Óvatosan bánjon vele, ugyanis ha túl apróra vágja vagy megfőzi, elveszíti jótékony hatását. A kellemesen csípős ízű fűszer frissen nagyon sok C-vitamint tartalmaz.
Boróka
A savanyú káposzta, a hús- és vadételek gyakran megfekszik a gyomrot, puffadást okoznak. Ám ha borókával ízesíti a nehezebb fogásokat, nem kell kellemetlenségektől tartania: segít ellazítani az emésztőrendszer izmait, szabályozza az anyagcserét, és állandó szinten tartja a vércukorszintet, így az ember később lesz éhes.
Fokhagyma
Ez a sokarcú növény számos kéntartalmú vegyületet tartalmaz, amelyek kiadós húsételek, raguk és zsíros szószok esetén beindítják az anyagcsere-folyamatokat, valamint aktiválják a zsírok lebontásáért felelős májenzimeket.