Egyik leggyakoribb cserjefajunk a vadrózsa, más néven csipkebokor, mely már a Bibliában is fontos szerepet kapott: Mózes elhivatását jelképezte. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Jézus anyja, ezért a
A vadrózsa májustól júliusig virágzik. Ezután fejlődik ki értékes termése, a csipkebogyó, amely valójában áltermés. Ez azt jelenti, hogy a termés kialakításában nemcsak a virág termője, hanem egyéb részei is részt vesznek. A csipkebogyó szőrös aszmag, amit piros húsú vacok vesz körül. Tojás alakú, húsos falú, kevés nedvű, éréskor kezdetben világos, majd később meggypiros színű, jellemző savanykás ízű bogyó. Rendkívül vitamindús, magas a C-vitamin- és más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványi anyag- és nyomelem-tartalma. A csipkebogyók gyűjtésekor csak a teljesen érett, piros színű, kemény húsú terméseket szedjük le, ugyanis ilyenkor legmagasabb a C-vitamin-tartalom. A dércsípte bogyók puhák, és lekvár készítésére alkalmasak. A begyűjtött bogyókat a C-vitamin-tartalom minél teljesebb megőrzése érdekében célszerű kettéhasítani vagy felaprítani, és vékony rétegben kiterítve gyorsan megszárítani. A szárított csipkebogyót fénytől és nedvességtől elzárva tároljuk. A csipkehúst vagy bogyót száraz helyen egy évig eltarthatjuk károsodás nélkül, a tealevet viszont nem tanácsos eltenni még másnapra sem, mert elveszti C-vitamin tartalmát. A fagyasztással tartósított csipkebogyókat nem szabad fagypont feletti hőmérsékleten tartani, kiolvasztás után azonnal fel kell dolgozni. A csipkebogyóból sokféle gyógyhatású termék (tea, szörp, lekvár) készíthető. Egyes népek még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle, a svédek pedig levest főznek belőle. A csipkebogyó-készítmények kúraszerű fogyasztása növeli a szervezet ellenállóképességét, javítja a vérképzést. Gyenge vizelethajtó és hashajtó hatása is van. Serkenti a mellékvesék és a máj működését, megszünteti a gyomorgörcsöt, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. Kevésbé ismert, hogy a csipkebogyó főzete külsőleg és belsőleg egyaránt jól használható sebek, fertőzések gyógyítására. Rekedtség és ínygyulladás esetén is hatásos. A vadrózsa magvaiból nyert olajat pedig a kozmetikai ipar hasznosítja a bőr regenerálására. Magas C-vitamin-tartalma miatt különösen ajánlott a meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére. A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal, és szerepe van a stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásban (öregedés, krónikus betegségek), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak. A C-vitamin segíti a vas felszívódását és a szervezetben való raktározását is, ugyanakkor bizonyos határig megvédi szervezetünket a mérgező elemek (ólom, kadmium stb.), illetve egyéb környezeti ártalmak káros hatásától.
Felhasználási lehetőségek
Csipkebogyó tea Gyűjtsünk minél több friss termést, és enyhén szárítsuk ki a magokat. Néhány nap múlva már főzhetjük is a finom, vitamindús italt. A csipkebogyót forrázzuk le, a hatóanyagok teljes kioldódásához hagyjuk a főzetet egy éjszakán át ázni. A leszűrt tea másnap fogyasztható. Tetszés szerint ízesíthetjük mézzel és citrommal. Csipkebogyó lekvár Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez: 80 dkg csipkebogyó (nem túl érett), 80 dkg zselírozó cukor, 1 citrom leve, 4 dkg frissen reszelt gyömbér Előkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. Elkészítés: Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 percig puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség). A masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyen tálaljuk. Csipkebogyó befőtt Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez: 50 dkg csipkebogyó, 7 dl 10%-os ecet, 25 dkg cukor, 3 szegfűszeg, fél rúd fahéj Előkészítés: A csipkebogyót kiválogatjuk, kettévágjuk, kimagozzuk, megmossuk, és alaposan lecsepegtetjük. Az üvegeket kimossuk, hagyjuk lecsepegni. Elkészítés: Felforralunk 5 dl vizet az ecettel, a cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal. Beleszórjuk a csipkebogyót, és fedő alatt kb. 20-30 percig puhára főzzük. (Ha főzés közben túl sok víz elpárologna, öntsünk hozzá, hogy a csipkebogyókat mindig ellepje.) Lyukas szedőkanállal kiszedjük a csipkebogyókat, lecsepegtetjük, és az előkészített üvegekbe töltjük. A levet ízlés szerint még ecettel és cukorral ízesítjük, hogy erőteljes édes-savanyú íze legyen. Még egyszer felforraljuk, és a csipkebogyóra szűrjük úgy, hogy teljesen ellepje. Az üvegeket lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk. Csipkebogyó szörp Hozzávalók: 1 kg zúzat, 4 liter víz, 1-1,8 kg kristálycukor, (1 liter léhez 10-15 g citromsav). Elkészítés: A friss, érett, dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón áteresztjük. Egy kg zúzatra 3 liter meleg (50-60° C-os) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször felkeverjük. Ezután a levet az ismert módon kipréseljük, a kendőben visszamaradt törkölyre egy liter vizet teszünk, fölmelegítjük 70° C-ra, másnapig állni hagyjuk, és ismételten kipréseljük. Az egyesített leveket szűrjük. A léhez hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Ha a megadottnál kevesebb cukrot veszünk (pl. egy rész lé, egy rész cukor), a kész szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilsavat vagy 1 g nátriumbenzoátot oldjunk. Csipkebogyó limonádé Hozzávalók: 4 dl csipkebogyó tea, 8 cl csipkebogyó szörp, ízlés szerint citromlé. Elkészítése: A kész csipkebogyó teát hidegen elkeverjük a szörppel, és a citromlével ízlés szerint ízesítjük. Fotó: wikipedia