„Hagyd a zabálást, tudd meg, a sír háromszor olyan szélesre tátja a száját rád, mint másokra” – ekként figyelmeztette Shakespeare több mint háromszáz évvel ezelőtt a kövéreket. Mert a kövérség nemcsak esztétikai kérdés, hanem egészségkárosító is.
Miért több a kövér nő, mint a férfi? talán azért, mert ők állnak közelebb a „fazékhoz”. Ez a megállapítás különösen a 40-50 évesekre vonatkozik. A változás korában ugyanis a zsírszövet egyébként is megszaporodik, ami már önmagában is nemkívánatos súlygyarapodással jár. Hát ha még kiegészül a bőséges táplálkozással! Viszont ennek gyakran lelki okai is vannak. „Múlóban az ifjúság, legalább jókat eszem” – gondolják egyesek. Talán ezért is sóhajt fel Maugham Csodálatos Júliája a Színház című mű főhőse ekként: „Mi a szerelem a hagymás rostonsülthöz képest!” – és nekilát a nagy halom hasábburgonyának meg a barnára sült húsnak, külön élvezve minden falatot.
Gasztronómia, mint örömforrás
Az asztal öröme mindig fontos szerepet játszott az emberek életében. Napjainkban is kísértenek a régi táplálkozási szokások: az egyoldalúság, a megszokotthoz való ragaszkodás, a zsír- és szénhidrát-gazdag fűszeres fogások. S az étkezés ritmusa sem megfelelő: estére marad a kiadós vacsora, napközben lótás-futás közben talán csak néhány falat a gyorsétteremben, vagy egy lángos a piac sarkában.
Egységesebb diéták
Az elemi diéta kezdetben az űrhajósok étrendje volt. Később felismerték hasznosságát a gyógy-élelmezésben is. Ez a „szintetikus” diéta ugyanis tartalmaz minden fehérjét, ásványi anyagot, amire a szervezetnek szüksége van, ugyanakkor kíméli az emésztőrendszert. Használata egyszerű, hiszen a már előre elkészített por alakú keveréket vízzel vagy tejjel feloldva kell fogyasztani. Az eddigi eredmények arra utalnak, hogy az elemi diéta alkalmazóinál nem jelentkezik a jo-jo effektus, ugyanakkor a bőrük is szép marad. A diéta 10-10 napos kurzusokra bontva a leghatásosabb, közte jöhet a „normális” étkezés, ami valóban normális legyen: azaz napjában ötször, keveset, és lehetőleg ásványi anyagokban gazdag gyümölccsel, zöldséggel dúsítva.