A mézeskalács sütésnek semmihez sem hasonlítható hangulata van. Lehet odakint a legzordabb tél, az otthonunkban illatozó mézédes sütemény jó kedvre derít minket. Készíthetünk belőle lakásdekorációt, fenyődíszt, bohókás formájú míves ajándékokat, de ha szé
Ékszerekkel díszített elefántok
Hozzávalók (kb. 10 db lesz belőle): 1 adag puszedlitészta, 1 adag cukormáz, 22 dkg fehér marcipán, cukorbevonatú apró csokoládégolyók, aranyszínű cukorgolyók, piros ételfesték Elkészítés: 1.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Két nagy sütőlapot kivajazunk. Papírból sablont készítünk az elefántokhoz. A puszedlitésztát kinyújtjuk. A sablon segítségével kivágjuk a figurákat. Egymástól kicsit távolabb elhelyezzük az elefántokat a tepsin. A levágott tésztát összegyúrjuk, és még több elefántot készítünk belőle. Az elefántokat 12 percig sütjük, amíg elkezdenek megpirulni. 3 percig a tepsin hagyjuk, azután átrakjuk egy rácsra hűlni. 2.) Kevés díszítő cukormázt töltünk egy papír nyomózsákba, és lecsípjük a zsák csücskét. A marcipán feléhez piros ételfestéket gyúrunk. Vékony csíkot sodrunk a piros marcipán egy részéből, és a lábak köré, valamint az ormény végéhez illesztjük, a zsákból kinyomott máz segítségével rögzítjük. Kb. 2 cm hosszú lapos, ovális formákat készítünk a piros marcipánból, és cukormázzal az elefántok fejéhez ragasztjuk. Kisebb oválisokat készítünk, és azokat ugyanígy az ormány tetejéhez ragasztjuk. 3.) Kinyújtjuk a fehér marcipánt. Hat centiméteres pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle, és cukormázzal az elefántok hátára erősítjük. 4.) A marcipántakaró szélére kb. 1 cm hosszúrojtokat rajzolunk a nyomózsákkal. Az ormány tetejéhez, a nyak köré és a farok végéhez cukorpöttyöket nyomunk a zsákból, és megrajzoljuk az apró szemeket. A kis édességeket félbevágjuk, és belenyomjuk a cukormasszába, a rojtok fölé. A fejdíszt édességekkel, fehér cukormázzal és aranygolyókkal díszítjük, cukormázzal rögzítjük. A süteményeket néhány órára félretesszük, hogy a díszítés megkeményedjen.
Festett üvegablakok
Hozzávalók (kb. 10 db): 1 adag gyömbéres aranyszínű mézeskalácstészta, kb. 20 db keménycukorka, vékony szalag vagy zsinór Elkészítés: 1.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Elkészítjük a sablont az ablakokhoz. A mézeskalácstészta egyik felét lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. A sablon segítségével kivégjuk az ablakokat és átrakjuk a tepsire. A levágott részeket újra kinyújtjuk, és további ablakokat készítünk belőle. Fémtűvel mindegyik sütemény tetejébe fúrunk egy lyukat (ezen fűzzük majd át a szalagot). Az ablakokat 5 percig sütjük. 2.) Eközben becsomagoljuk fóliába, és egy sodrófával összetörjük a keménycukorkákat. 3.) A félig megsült süteményeket kivesszük a sütőből, és mindegyik ablakkeretbe szórunk néhány darab összetört cukorkát. A süteményt visszatesszük a sütőbe, és még 5 percig sütjük, amíg a megolvadt cukorka kitölti az ablakokat. A lyukakat ismét átfúrjuk tűvel, mert a sütés közben a tészta kissé szétterül. Az ablakokat a tepsin hagyjuk kihűlni. 4.) Vékony szalagot vagy zsinórt fűzünk át mindegyik ablakon, amivel felakaszthatjuk.
Gyömbéres mézeskalács utca
Hozzávalók (6-8 db lesz belőle): 1 adag aranyszínű gyömbéres mézeskalácstészta, 10 dkg keménycukorka, 5 dkg ét- vagy tejcsokoládé, vékony csokoládérudak Elkészítés: 1.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük, két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. Egy papírlapra rajzolunk egy 17 x 8 cm-es téglalapot. Az egyik oldalára háztetőket rajzolunk, és a téglalapot megtöltjük különféle ablakokkal. Kivágjuk a sablont. 2.) A mézeskalácstésztát lisztes deszkán kinyújtjuk, ráfektetjük a sablont és körbevágjuk. A kivágott tésztát átrakjuk a sütőlapra, majd kivágjuk az ablakokat. 5 percig sütjük. 3.) A keménycukorkákat összetörjük, majd az ablakokba szórjuk, és újabb 5 percre a sütőbe tesszük, amíg az olvadt cukorka kitölti az ablakokat. A sütőlapon hagyjuk kihűlni. 4.) A csokoládét megolvasztjuk, és hagyjuk kicsit kihűlni. Nyomózsákba töltjük, és megrajzoljuk a tető, az ablakok és az ajtók körvonalát a süteményen. 5.) Olvasztott csokoládéval csíkokat rajzolunk az ablakok alá, és beleragasztjuk a megfelelő méretűre levágott csokoládérudakat. Hűvös helyre tesszük, amíg a csokoládé megszárad.
Praktika-könyvek: A mézeskalács készítésének kiskönyve Kiadó: Aréna 2000 Könyvkiadó
24 újszerű, gyönyörű mézeskalács figura receptje – nemcsak karácsonyra! Technikák, egyszerű receptek, az elkészítés minden egyes lépésének leírása könnyű, szórakoztató időtöltéssé teszik a mézeskalács házikók elkészítését. Karácsonyfadísz-sütemények, mézskalács Noé bárkája, gőzmozdony, hintaló, feldíszített elefántok és még sok más figura leírása, több, mint 150 fényképpel. Méret: 20 x 20 cm Terjedelem: 63 oldal Borító: puhatábla Bolti ár: 1690 Ft Internetes ár: 1000 Ft