A töltött káposzta, a halászlé és a rántott pontyszeletek után kinek ne esne jól néhány édes falat? A megszokott mákos bejgli helyett azonban számos ünnepi süteménnyel lephetjük meg családunkat és barátainkat.
Karácsonykor mindenki felkerekedik, hogy meglátogassa rokonait, barátait. Ilyenkor illő süteménnyel kedveskedni nemcsak a vendéglátóknak, hanem a vendégségbe érkezőknek is. Ha meglepetés desszertet viszünk, válasszunk egyszerűen csomagolható, a szállítást átvészelő fajtát. Ezek lehetnek kekszfélék, hab nélküli tészták vagy formába sütött torták. Aki vendégeket vár, szabadabban választhat. Az egyetlen szempont, hogy mire jut idő, és megvannak-e az alapanyagok. Fogadjuk az érkezőket tortával, szufléval vagy pudinggal. Kínáljunk melléjük forró csokoládét, mézes teát.
Málnahabos kosárka
Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg vegyes bogyós gyümölcs A tésztához: 15 dkg liszt, 2 ek. porcukor, 1,5 dkg darált mandula, 12,5 dkg darabolt vaj, 1 tojássárgája lazán felverve, 2-4 ek. hűtött víz A málnás hab töltelékhez: 10 dkg málna, 6 dkg porcukor, 2 szétválasztott tojás, fél bögre zsíros tejszínhab, 8 kk. zselatin feloldva fél bögre forró vízben Elkészítés: 1. Turmixoljuk össze a lisztet, a cukrot és a mandulát. Adjuk hozzá a vajat, keverjük, amíg a maszsza zsemlemorzsára kezd hasonlítani. Öntsük hozzá a tojássárgát és a vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Borítsuk lisztezett felületre, s dagasszuk, amíg sima lesz. Fóliában tegyük 30 percre hűtőbe. 2. Nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljünk ki vele egy kivajazott, 20 cm mély, bordázott sütőformát. Hűtsük 15 percig. Tegyünk a tésztára sütőpapírt, a szélét magasan hagyva. A papírt nehezékkel lenyomva süssük 10 percig. Távolítsuk el a papírt és süssük még 10 percig, amíg világosbarna lesz. 3. Pépesítsük a málnát. Nyomjuk át szitán, hogy a magokat eltávolítsuk. Keverjük a cukrot és a tojássárgát krémesre. A fehérjét egy másik edényben verjük keményre. A habot és a tejszínt adjuk a krémhez, keverjünk 4 evőkanálnyit a málnapürébe. A zselatinos oldat felét adjuk a püréhez, a másik felét a tojásos keverékhez. 4. Kanalazzuk a tojásos keveréket és a málnakrémet kisebb adagokban a tésztaformába. Ezt addig ismételjük, amíg mindkettő elfogy. Egy spatulával lazán keverjük meg, hűtsük két órán át az egészet, amíg a hab megszilárdul. Felszolgálás előtt díszítsük a gyümölcsökkel.
Francia karácsonyi fatörzs
Hozzávalók 10 személyre: 5 tojás, 10 dkg porcukor, 6 dkg olvasztott, lehűtött étcsokoládé, fél bögre liszt, 1/4 kk. sütőpor, 6 kk. kakaópor Rumos töltelék: 1 ek. porcukor, 3/4 bögre tejszín, 1 ek. sötét rum, Ganach máz, 18,5 dkg étcsokoládé, 3 dkg vaj, 2/3 bögre tejszín Csokoládés gomba: 1 tojásfehérje, 1/2 kk. ecet, 1/3 bögre porcukor, 1 kk. kukoricaliszt, 3 dkg olvasztott étcsokoládé, 1 kk. kakaópor Elkészítés: 1. Verjük habosra a tojásokat, szitáljuk bele a porcukrot, s keverjük sűrű krémmé. Adjuk hozzá a csokoládét. Szitáljuk egybe a lisztet, a kakaóport és keverjük a krémhez. Öntsük a masszát kivajazott, kibélelt sütőformába és süssük, amíg a tészta megszilárdul. Borítsuk nedves, kakaóporral megszórt konyharuhára, távolítsuk el a sütőpapírt, és a rövidebb oldalánál tekerjük fel. Hagyjuk pihenni 2-3 percig. Tekerjük ki, borítsa be egy másik nedves konyharuhával, és hagyjuk kihűlni. 2. A töltelékhez verjük lágy habbá a tejszínt a porcukorral és a rummal. Tegyük hűvösre. 3. A mázhoz alacsony hőmérsékleten olvasszuk össze és keverjük el a csokoládét, a vajat és a tejszínt, majd hűtsük kevergetve, amíg kenhetővé sűrűsödik. 4. A gombákhoz verjük lágy habbá a tojásfehérjét az ecettel. Keverjük hozzá a porcukrot, és keverjük sűrűvé. Adjuk hozzá a kukoricalisztet. Kinyomótölcsérrel nyomjunk belőle 7 gombaformát, a szárakhoz pedig kis hengereket egy kivajazott, kibélelt tepsibe. Süssük 120 fokon 30 percig, amíg a hab ropogóssá szárad. Ha kihűlt, olvasztott csokoládéval ragasszuk össze a gombákat, és szórjuk meg kakaóporral. 5. Kenjük meg a tésztát a töltelékkel, és csavarjuk fel. Vigyük fel rá a mázat, és vagdossuk be, hogy fatörzs látványát keltse. Végül díszítsük a megmaradt gombákkal.