Ha gazdag és pazar desszertet szeretnénk tálalni, a csokoládés sütemény az egyik legjobb választás. Tökéletes lehet az ünnepi asztalra, de akár ajándék gyanánt is elkészíthető.
Irish krémes és csokoládéhabos szelet
Hozzávalók: 6 tojás szétválasztva, 80 g porcukor, 25 g kakaópor, 2 ek kukoricaliszt, 150 g olvasztott étcsokoládé, 1 ek víz, 60 ml sűrű tejszín, 450 g extra étcsokoládé, 180 ml ír krémlikőr, 1 ek extra kakaópor Elkészítés: 1.) Melegítsük elő a sütőt mérsékelten melegre. Kenjünk ki egy 26 x 32 cm-es sütőlapot vagy béleljük ki sütőpapírral. 2.) Verjük fel a tojássárgáját és a cukrot egy kisebb tálban, amíg krémesen sűrű nem lesz. Öntsük át a keveréket egy nagy tálba. Forgassuk bele az átszitált kakaóport és a kukoricalisztet, majd a vízben elkevert olvasztott csokoládét. Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét, és a habot forgassuk bele két adagban a csokis keverékbe. Öntsük a kaveréket az előkészített sütőlapra. 3.) Süssük mérsékelt lángon kb. 15 percig. Helyezzük a sütőrácsra. Fedjük le sütőpapírral, és hagyjuk kihűlni. Kenjünk ki egy 22 cm átmérőjű csatos tortaformát, és béleljük ki az oldalát sütőpapírral úgy, hogy kb. 5 centivel túlnyúljon a papír az oldalán. Vágjunk ki a már kész tésztából egy 22 cm átmérőjű lapot, és helyezzük bele a sütőformába. 4.) Keverjük össze a tejszínt és az extra csokoládét egy közepes lábasban, majd állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg krémesen sűrű lesz. Tegyük a hűtőbe, és hagyjuk kihűlni. 5.) Adjunk hozzá likőrt a csokoládés keverékhez, és verjük elektromos robotgéppel addig, amíg világosabb színt kap. Öntsük a keveréket a már előkészített tésztalapra, és tegyük hűtőszekrénybe 3 órára. Helyezzük a tortát egy nagyobb tálra, és hintsük meg kakaóporral.
Mokkaszirupos szelet
Hozzávalók: 3 tk instant kávé, 1 ek forró víz, 3 tojás, 165 g porcukor, 150 g finomliszt 2 kk sütőporral elkeverve, 1 ek kakaópor, 150 g olvasztott vaj Mokkaszirup: 165 g porcukor, 180 ml víz, 3 tk instant kávé Elkészítés: 1.) Melegítsük elő a sütőt mérsékelt melegre. Kenjünk ki egy 20 cm átmérőjű kuglófformát. Öntsük össze a kávét és a vizet, és addig keverjük, amíg a kávé feloldódik. 2.) Verjük fel a tojást egy kis tálban elektromos mixerrel, amíg krémes lesz. Adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük át egy nagyobb tálba, keverjük hozzá a lisztet és a kakaóport, majd a vajat és a kávés keveréket. Öntsük a tésztát a kuglófformába, majd közepes lángon süssük 40 percig. 3.) A kuglófot a formában 5 percig, majd helyezzük sütőpapírral fedett sütőrácsra. Locsoljuk meg ízlés szerint mokkasziruppal a kuglófot, és tálaljuk. 4.) A mokkaszirup elkészítéséhez keverjük össze a hozzávalókat egy kis lábasban, és forralás nélkül melegítsük addig, amíg a cukor elolvad. Forraljuk fel, majd tálalásig öntsük egy bögrébe.
Kétemeletes krémes szelet
Hozzávalók: 250 g vaj, 150 g fehér csokoládé, 440 g porcukor, 250 ml tej, 300 g finomliszt 1 kk sütőporral elkeverve, 1 tk vaníliaesszencia, 2 tojás felverve, 2 ek kakaópor, 600 g tejcsokoládé, 250 ml tejszín Elkészítés: 1.) Melegítsük elő a sütőt alacsony hőfokon. Kenjünk ki 2 db 22 cm átmérőjű tortaformát. 2.) Keverjük össze a vajat, a fehér csokoládét, a cukrot és a tejet egy közepes lábasban. Állandó kevergetés mellett – forralás nélkül – addig főzzük, amíg krémes lesz. Öntsük a keveréket egy nagyobb tálba, és hagyjuk kihűlni. 3.) A fehércsokoládés keverékbe kézi habverővel dolgozzuk bele a lisztet, a vaníliaesszenciát és a tojást. Öntsük a keverék felét az egyik előkészített tortaformába. A maradék keverékbe dolgozzuk bele a kakaóport habverővel, és öntsük a másik tortaformába. Süssük alacsony hűfokon 50 percig. Hagyjuk a tortákat a formában 5 percig, majd helyezzük sütőrácsra, hogy teljesen kihűljön. A kihűlt tortalapokat vágjuk ketté. 4.) Keverjük össze a tejcsokoládét és a tejszínt egy lábasban, majd állandó kevergetés mellett főzzük krémesre. Öntsük egy tálba, majd tegyük a hűtőbe. Időnkét keverjük meg – addig, amíg a krém habos, kenhető állagú lesz. Tegyünk félre 1 csészényit belőle a torta tetejének a beborítására. 5.) Helyezzünk egy tortalapot egy nagyobb tálra, kenjük meg fél csésze tejcsokoládés krémmel. A rétegezést ismételjük meg, váltogatva a különböző színű lapokat. A torta oldalát és tetejét borítsuk be a félretett csokoládékrémmel.
Csodás, csokis sütemények Kiadó: Aréna 2000 Könyvkiadó
Ritka az olyan ember, aki nemet tud mondani egy szelet csokira – de annál többen vagyunk, akik nem tudunk ellenállni a kísértésnek. Édes, krémes, lágyan olvadó, magával ragadó ízvilág – és még fokozhatnánk – egyszóval tökéletes. Ha vendéglátáskor biztos sikerre vágyunk, a csokoládés sütemények mindig a legjobb választás. Szinte biztos, hogy a csokis szeletek, piskóták, torták és brownie-k között mindeki talál egy új receptet, ami az ő kedvenc, mennyei csokoládés sütije lesz. Engedjünk utat az édes, csokoládés csábításnak! Ezt a pompás receptgyűjteményt nem csak csokoládéfüggőknek ajánljuk! Méret: 13 x 19 cm Terjedelem: 64 oldal Borító: puhatábla Bolti ár: 849 Ft Internetes ár: 600 Ft