Év közben ritkán jutunk el távolabbi rokonainkhoz, karácsonykor azonban mindenki igyekszik idÕt szakítani a látogatásra. És ilyenkor, persze, nemcsak vendégségbe megyünk, de fogadjuk is rég nem látott ismerÕseinket. A kérdés csak az, milyen
Mákos, diós bejgli
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 kg margarin, 1 egész tojás, 4 púpozott evőkanál porcukor, 3 dkg élesztő cukros tejben megfuttatva, só, 1-2 dl tejföl, hogy kellemesen puha tésztát kapjunk. A töltelékhez: Diós: 50 dkg darált dió, 40 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 6 dl tej, mazsola, rum, citromhéj Mákos: 50 dkg mák, 40 dkg porcukor, 1 citrom leve, reszelt héja, 6 dl víz, mazsola, rum Ekészítése: A töltelék hozzávalóit összekeverjük, rövid ideig, míg a cukor elolvad, feltesszük a tűzhelyre. A tejhez hozzáadjuk az élesztőt. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, az élesztőt, a cukrot, a tojást, csipetnyi sót, és összedolgozzuk. A tésztát 5 részre osztjuk (kb. 33 dkg egy-egy gombóc). Nem hagyjuk kelni, azonnal kinyújtjuk tepsi hosszúságú téglalap formára (kb. 3-4 mm vastagra). Kb. 45 dkg tölteléket teszünk bele, a tölteléket, ha kemény, vizes kézzel simítjuk ki a téglalapon úgy, hogy egy sáv tészta maradjon üresen, és úgy tekerjük fel, hogy az üres rész legyen a bejgli talpa. Egy órát kelni hagyjuk, majd enyhén vajazott tepsibe tesszük, tojással megkenjük, kötőtűvel koppanásig átszurkáljuk. Előmelegített, közepes forróságú sütőben sütjük világosra. A teljes cikket itt olvashatod el >>>