Hal, hal és hal. Alábbi receptjeinkben a ponty, a harcsa és a fogas egy-egy különleges elkészítési módját ajánljuk. A piacon élőben is hozzájuk juthatunk, de aki nem akar a kádban halat úsztatni, filé formájában is megvásárolhatja gasztronómiai vágyának t
A húsuk könnyű, finom és egészséges. Állati eredetű fehérjét bőven tartalmaznak. Aki sokáig akar élni, egyen sok halat – ez a hosszú élet egyik titka. A tengerek mellett élők körében például nagyon magas az átlagéletkor. Némelyek szerint azért, mert hagyományosan rengeteg halat esznek.
Ponty roston, belsőség-raguval
A ponty belsőségraguval azoknak is ízlik majd, akik a nehezebb húsételeket kedvelik. Nekik bőségesen adagoljunk ragut. Hozzávalók: 50 dkg pontyfilé, 1 dl olaj, 20 dkg haltej, 20 dkg ikra, 10 dkg póréhagyma, 20 dkg gomba, 1 kávéskanál tárkonylevél, 10 dkg paradicsom, só, darált bors A forrázáshoz: 1 db citrom, 1 db babérlevél, 1 fej hagyma, só Köretnek: párolt rizs Elkészítés: 1. A halat mossuk meg, szárítsuk le, és sűrűn vagdossuk be. Tisztítsuk és mossuk meg a zöldségeket. Kevés vizet tegyünk fel forrni. Amikor zubog, tegyük bele a babérlevelet, a hagymát, a sót, a citromlevet. Forraljuk össze 5 percen át, majd tegyük bele a haltejet, ikrát. Nagyon kíméletesen főzzük még 3-4 percig, hogy megszilárduljanak. A vízből kivéve a tejet kicsit vágjuk össze. Az ikrát hagyjuk nagyobb darabokban. A levet szűrjük le és tegyük félre. 2. A halat sózzuk meg, és az olaj felén mindkét oldalát süssük meg. A maradék olajon futtassuk meg a gorombára vágott pórét, majd tegyük rá a cikkekre vágott gombát. Pirítsuk össze, sózzuk, borsozzuk, tegyük rá a tárkonyt. Forgassuk össze, majd adjuk hozzá a haltejet, ikrát. 3. Keverjünk hozzá keveset a félretett forrázóvízből, hogy jó szaftos legyen. Szórjuk bele a lehéjazott, összevágott paradicsomot. Amikor összeforr, vegyük le a tűzről. Tegyük tányérra a párolt rizst, rá a sült halat, és bőven tegyünk mellé, illetve rá is a raguból.
Káposztás rakott harcsa
Hozzávalók: 60 dkg harcsa szelet, 5 dkg szeletelt húsos szalonna, 1 fej hagyma, 1 dl zsiradék, 50 dkg szálas savanyú káposzta, 30 dkg héjában főtt burgonya, 2 dl tejföl, 1 teáskanál csombor, 2 db babérlevél, só Elkészítés: 1. A káposztát mossuk át, csepegtessük le. A halat mossuk és szárítsuk meg, majd szeleteljük fel. A zsiradék felén futtassuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, majd tegyük rá a káposztát. Sózzuk meg, és kevés víz hozzáöntésével 50 percen át főzzük. Szórjuk meg a csomborral, tegyük rá a babérlevelet, ha szükséges, kevés vizet öntsünk alá, és lefedve még 20 percig pároljuk. 2. A halszeletek sózzuk meg, és 10 percig pihentessük. A zsiradék másik felében mindkét oldalukon süssük elő a halszeleteket. Amikor a káposzta elkészült, tegyük hőálló tálba, szeleteljük rá a tisztított főtt burgonyát, arra a halszeleteket. 3. Locsoljuk meg tejföllel, és tegyük rá a szalonnaszeleteket. 200 C-fokos sütőbe tegyük. Amikor a szalonna szépen megsült a tetején, vegyük ki a sütőből és tálaljuk.
Fogasfilé friss morzsával
Hozzávalók: 60 dkg fogasfilé, 1 db tojás, 8 szelet tósztkenyér, 0,5 dl olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál grapefruit lé, 1 evőkanál narancslé, 1 teáskanál méz, só Köretnek: tetszőleges saláta, 40 dkg főtt burgonya, 5 dkg vaj, 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem, só Elkészítés: 1. A halat mossuk és szárítsuk meg, majd szeleteljük fel. A kenyérszeleteknek távolítsuk el a héját, és nagyon finomra vágjuk össze. A halszeleteket sózzuk, mártsuk a tojásba az egyik felét, és nyomkodjuk rá a friss morzsát. Sütőpapírral borított tepsire tegyük, és 200 C-fokosra előmelegített sütőben süssük pirosra. 2. Ameddig sül, készítsük el a mártást. Az olívaolajat keverjük ki a mézzel, és lassan hozzácsurgatva keverjük össze a citrusok levével is. Amikor elkészült a hal, rendezzük tányérra a megmosott, leszárított salátaleveleket. Tegyük mellé az áttört főtt burgonyát, amit a vajban megfuttatott petrezselyemmel és sóval összekeverünk. 3. Tegyük mellé a halszeleteket, és bőven locsoljuk meg a mártással.