Karácsony sütemény nélkül? Elképzelhetetlen. Otthon is nekiállhatunk, nem kell a cukrászdából hozatni. Jó érzés, hogy magunk készítette finomságokkal lephetjük meg szeretteinket.
Édes élet – juthat eszünkbe az alábbi finomságokról. Barackos falat, tarka süti, rumos keksz – de mi lesz a karcsúságunkkal? Nos, a süteményfogyasztásnak nem kell feltétlenül hízással együtt járnia. Még az ünnepek alatt sem, amelyekről köztudott, hogy ilyenkor általában felszedünk egy-két kilót. Nincs gond, ha ragaszkodunk a mértékletesség elvéhez, s nem tömjük tele magunkat édességekkel. A dietetikus is azt mondja: gyümölccsel tálalva a sütemény igenis helyet kaphat étkezéseinkben, hiszen a rostok és a vitaminok igen fontos szerepet játszanak étrendünkben.
Rumos, szilvás kekszek
Hozzávalók 50 darabhoz: 90 g margarin, csipetnyi só, 40 g porcukor, 120 g liszt, 1 csomag vaníliás cukor Töltelékhez: 50 szem magozott aszalt szilva, 0,5 dl rum Díszítéshez: 200 g tortabevonó, 50 szem mandula Elkészítés: 1. A margarint, porcukrot, sót, vaníliás cukrot gépi habverővel keverjük habosra, majd a liszttel gyúrjuk tésztává. Cipónak formázva tekerjük fóliába, és 15 percig pihentessük a hűtőben. A tésztát nyújtsuk 3 mm vastagra, és 4 cm-es köröket szaggassunk belőle. 2. Sütőpapíros lapon 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, majd hagyjuk hűlni. Az aszalt szilvát apróra vágjuk össze, keverjük rummal, majd kiskanállal a kekszek tetejére tegyünk halmokat. 3. A tortabevonót vízgőzön olvasszuk fel, és vonjuk be a szilvás kekszeket, a tetejüket mandulával díszítsük, és hagyjuk száradni.
Diós, barackos falatok
Hozzávalók 50 darabhoz: 150 g margarin, 1 tojás, 100 g porcukor, 6 db tojássárgája, 350 g liszt, 50 g darált dióbél, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 kiskanál reszelt szerecsendió, 1 evőkanál rum Mázhoz: 250 g baracklekvár, 100 g porcukor, 25 szem aszalt barack Elkészítés: 1. A margarint, porcukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást és a tojások sárgáját géppel keverjük habosra. A diót keverjük össze a liszttel és a reszelt szerecsendióval, rummal. Majd a lisztes diót keverjük a kihabosított masszához, és gyúrjuk sima tésztává. Formázzunk cipót, és pihentessük hűtőben 2-3 órán át. 2. Pihentetés után formázzunk diónyi darabokat, helyezzük sütőpapírra. 150 fokos, előmelegített sütőben süssük 20 percig. Időközben melegítsünk fel kevés lekvárt és keverjük simára. 3. Amint a diós falatkák megsültek, kenjük be lekvárral, és hagyjuk száradni. A porcukrot kevés forró vízzel keverjük simára, majd kenjük be vele a sütiket, a tetejüket barackszeletekkel díszítsük, majd rácson szárítsuk meg őket.